„Ai toată viaţa înainte”, de Romain Gary

Carte apărută demult, în colecţia Cotidianul, chiar în primul număr.  Recunosc că am citit-o la recomandarea unei prietene, şi am achiziţionat-o dintr-un anticariat de pe strada Doamnei.

Am reuşit să o parcurg într-o zi, pentru că te ţine cu sufletul la gură şi nici nu este prea groasă (170 de pagini). Din punctul meu de vedere, prezintă cu umor (dar cu gust amar) o viaţă pe care doar ţi-o poţi închipui dar te doare sufletul gândindu-te că ar putea fi adevărat, că unii copii au parte de acest tratament şi sunt crescuţi în astfel de medii. O experienţă de viaţă pe care merită să o citeşti.

Prezentarea –mai elevată- de pe copertă spune că este: „Un roman care te cucereşte de la primele rânduri, de un umor nebun şi scris cu o vervă cate te obligă să nu-l laşi din mână. Povestea unui pui de arab abandonat de părinţi şi crescut de o evreică bătrână care îşi recapătă energia când se uită la portretul lui Hitler. Copilul se învărte printre prostituate, proxeneţi, comercianţi de doi bani şi drogaţi, de la care învaţă toate lecţiile cinismului, dar – printre picături- şi lecţia iubirii totale, mai puternică decât moartea mamei sale de împrumut. O poveste simplă cu care Romain Gary a câştigat premiul Gouncourt pentru a doua oară, sub numele de Emile Ajar. Romancierul a păstrat secretul acestui pseudonim, care n-a ieşit la iveală decât după sinuciderea sa, în 1980, când a dispărut şi misteriosul Ajar”.

 

Despre Autor:

Pe numele său adevărat Roman Kacew, Romain Gary s-a născut în 1924 la Vilnius, Lituania, unde şi-a petrecut prima parte a copilăriei. A studiat Draptul la Paris şi a învăţat să piloteze avioane în cadrul Forţei Aeriene Franceze. În cel de-al Doilea Război Mondial luptă alături de trupele franceze în Europa şi în Africa de Nord, devenind apoi un diplomat şi un scriitor de succes. Este cunoscut publicului român pentru cărţile Clar de femeie, Ai toată viaţa înainte şi Groapa bunei speranţe, primul său roman, publicat în 1945.

Gary a reuşit să înşele vigilenţa criticilor şi a cititorilor, fiind singurul scriitor nominalizat la Premiul Goncourt de două ori. După ce în 1956 a primit premiul pentru romanul Rădăcinile cerului, Academia Gouncourt i-a oferit din nou premiul, în 1975, pentru Ai toată viaţa înainte, publicat sub pseudonimul Emile Ajar. La decernarea premiilor, Gary a privit din sală cum vărul său, care s-a prezentat drept Ajar, a prmiti premiul. Semnul identităţii dintre Gary şi Ajar a fost pus abia după ce Kacew s-a sinucis, în decembrie 1980. Ai toată viaţa înainte este o poveste despre tandreţea suferinţei, spusă din perspectiva unui copil inteligent şi precoce, prea devreme familiarizat cu adevărurile oamenilor mari. În 1978, filmul „La vie devant soi” cu Simone Signoret în rolul principal, a câştigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

2 Responses to “„Ai toată viaţa înainte”, de Romain Gary”


  1. 1 Marian April 24, 2012 at 14:13

    Daca ai cumva de gand sa o vinzi sa imi zici 🙂
    E printre putinele care nu o am si singura care nu o gasesc la niciun anticariat on-line.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: