Prajitura “Gabriela”, din Cartea regala de bucate

Este absolut delicioasa. Mie nu mi-a iesit crema suficient de tare, dar la gust a fost foarte buna. De asemenea, am pus in blat mai multa nuca decat scrie in retata, ca nu strica. Cam migaloasa reteta, dureaza ceva pana fierbe crema, apoi pana se raceste, chiar si blatul trebuie racit, insa “te lingi pe degete” cum se spune…

Reteta este inspirata de dr Gabriela Duda, soacra altetei sale regale, Principesa Margareta a Romaniei. Adica vine de prin Targul Iasului. Sper sa o incercati si sa va iasa.

Poza ce urmeaza este din carte si cum ar fi trebuit sa iasa. Jos de tot este cum mi-a iesit mie… :))

 

Ingrediente (pentru 16 persoane):

Blatul: 10 albușuri de ou bătute spumă; 400 g zahăr; 300 g nucă măcinată;

        

Crema: 10 gălbenușuri de ou; 200 g zahăr; 4 linguri de făină; 400 ml de lapte; 1 fiolă cu esență de vanilie; 400 g de unt fără sare;  2 lămâi galbene; 1 lămâie verde (lime) pentru decorare; 1 praf de sare

 

Mod de preparare:

Blatul:

Într-un bol mare de sticlă, bateți 5 albușuri spumă cu 200 g de zahăr și la sfârșit încorporați 150 g de nucă măcinată.

Ungeți cu unt tava mare de la aragaz, îmbrăcați-o în hârtie de copt, pe care de asemenea o ungeți cu unt. Turnați compoziția de blat în tavă, nivelați-o și introduceți la cuptor  la 180 grade Celsius, timp de 50 de minute. Scoateți din cuptor, răsturnați blatul rezultat pe masă, înlăturați hârtia de copt și ungeți cu unt.

Din restul ingredientelor mai preparați, în aceiași manieră, încă o foaie.

Crema:

Într-o oală de mărime medie, amestecați zahărul, făina, gălbenușurile cu laptele, cu sarea și fierbeți la bain-marie, la foc mic, amestecând încontinuu, până când obțineți o cremă complet răcită și amestecați cu mixerul foarte bine, până la omogenizare.

Se întinde crema obținută între cele două blaturi și se pune la frigider pentru 24 de ore.

         

 

Servire:

Prăjitura se taie în bucăți pătrate și se aranjează pe farfurii individuale. Nu se ornează deasupra, dar pe farfurie se pot adăuga 2 felii subțiri de lămâie verde (lime).

 

Advertisements

2 Responses to “Prajitura “Gabriela”, din Cartea regala de bucate”


  1. 1 aurelia Ilica November 8, 2014 at 15:24

    Presupun ca untul bine frecat il adaug in crema rece de lapte si galbenuse.Se poate adauga si la cald? A incercat cineva? Dar cu lamaile galbene ce fac? Folosesc numai sucul? Sau rad si coaja?

  2. 2 Maria April 3, 2015 at 15:48

    Cred ca tocmai aici e secretul, untul trebuie pus la temperatura camerei in crema racita si adusa si ea la temperatura camerei, pentru a nu se “taia”.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s





%d bloggers like this: