Ciocolata de casa, pentru Sf Maria

Ei bine, pentru ca e Sfanta Maria, si pentru ca n-am timp sa fac un tort ori altceva mai sofisticat, m-am gandit sa fac ceva rapid si bun… si care-i place Mariei enorm (dar si mie!).

Nu are finetea si textura unei ciocolate din comert, dar stiu sigur ca are mai multe nuci si alune decat una cumparata, pentru ca am exagerat intentionat cu aceste ingrediente.

Pentru ciocolata de casa, se folosesc:

500 grame lapte praf (de preferat Raraul, pentru ca are exact 500 de grame o punga; cel de la Dr Oetker are punga mare 380 grame si cea mica 250 grame si trebuie cantarit pentru a ajunge la fix 500 grame. insa in Kaufland numai de-asta am gasit)

200 g unt

500 g zahar

100 g cacao

200 ml apa

o cana miez de nuca (eu am folosit doua si ceva si am combinat cu alune de padure crude)

esenta de rom

Mod de preparare:

Se pune pe foc intr-o oala cu maner (de preferat) zaharul cu apa si, dupa ce da in clocot, mai lasati sa fiarba cinci minute. Luati vasul de pe foc, adaugati untul si esenta de rom si frecati pana devine o crema omogena.

Separat, intr-un castron mai adanc se amesteca laptele praf cu cacao, pana capata o combinatie de culoare intre cele doua si nu mai sunt cocoloase. Turnati amestecul lichid peste laptele praf si amestecati continuu, ca sa nu se formeze cocoloase si puneti treptat si nuca. Desi reteta spune/vorbeste de 200 de grame de apa la fiert amestecate cu zahar, eu nu reusesc sa torn acest lichid in totalitate peste laptele praf. Pur si simplu compozitia devine vartoasa inainte de a turna toata compozitia lichida de la foc. Trebuie sa va orpiti din pus acest lichid atunci cand vedeti ca se poate deja omogeniza (chiar daca mai greu, dar asta e ideea), fara sa mai fie nevoie sa devina o ciocolata lichida. Cu tot statul la rece, o ciocolada calda curgatoare, nu va fi decat un strat subtire de ceva dulce in acea tava.

    

Separat ar trebui unsa o tava cu unt, peste care turnati compozitia amestecata de mai sus, pe care o nivelati cu un cutit/spatula pe care o stropiti din cand in cand sub jetul de apa.

Toata aceasta reteta se face extraordinar de repede, in circa 15 minute si inca vreo 10 minute stransul si spalatul vaselor.

Sa aveti pofta pentru cei care o incercati!

Advertisements

0 Responses to “Ciocolata de casa, pentru Sf Maria”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s





%d bloggers like this: